Πρόληψη και Οφθαλμική Υγεία

 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Είναι πια ευρέως γνωστό, πως όλοι οι ιατρικοί κλάδοι και οι αντίστοιχες μελέτες καταδεικνύουν την ανάγκη της πρόληψης. Κάτι ανάλογο ισχύει και στον τομέα της οφθαλμολογίας, με τους επιστήμονες να αναγνωρίζουν την προληπτική φροντίδα των ματιών ως σημαντικό παράγοντα διασφάλισης της οφθαλμικής υγείας.

Η ίδια η έννοια της πρόληψης στον τομέα των ματιών ορίζεται από τις συνήθειες οφθαλμικής υγιεινής που υιοθετούμε, προκειμένου να διαφυλάσσουμε την υγεία των ματιών μας (και κατά συνέπεια την καλαισθησία τους) και να απομακρύνουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας οφθαλμικής πάθησης. Ειδικά στην εποχή μας, κατά την οποία οι συνθήκες ζωής – περιβαλλοντικές και  καθημερινότητας – επιβαρύνουν τις φυσικές λειτουργίες των ματιών μας, η ιδέα της πρόληψης δείχνει πιο επίκαιρη από ποτέ! Από τη μία οι ρύποι του φυσικού περιβάλλοντος και από την άλλη οι καθημερινές πρακτικές αισθητικής (χρήση φακών επαφής, μακιγιάζ), αποτελούν καθημερινά  δεδομένα, που βεβαίως δεν υπόκεινται σε αλλαγές, αλλά σίγουρα μπορούν να συμβαδίζουν με προληπτικά μέτρα. Οι γνωστοί κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως είναι, για παράδειγμα, η καθαριότητα των χεριών ή το demakeup και το πλύσιμο των ματιών, εξακολουθούν να είναι σημαντικοί, ωστόσο, κοντά σε αυτούς έρχονται πια νέες προληπτικές πρακτικές, γεννημένες οι ίδιες από τις ανάγκες των καιρών. Υπό αυτό το πρίσμα, η περιποίηση και  η εξειδικευμένη καλλυντική φροντίδα των ματιών λειτουργεί προληπτικά και μειώνει τις πιθανότητες οφθαλμικών προβλημάτων, που θα μας οδηγούσαν σε μία καθαρά φαρμακευτική αγωγή θεραπείας (όπως, για παράδειγμα στη χρήση κολλύριου) ή, πιθανώς, και σε δυσκολότερες παρεμβάσεις.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν, στα πλαίσια της οφθαλμολογίας, τα Οφθαλμοκαλλυντικά. Με την πάροδο του χρόνου τα οφέλη τους δείχνουν να καλύπτουν και το αισθητικό φάσμα, αλλά και το προληπτικό. Τα Οφθαλμοκαλλυντικά είναι προϊόντα περιποίησης των ματιών, που συμβάλλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ζητημάτων οφθαλμογήρανσης , αλλά – το κυριότερο – και απαντούν στην ανάγκη πρόληψης οφθαλμικών παθήσεων και εξασφάλισης της οφθαλμικής υγείας. Μια γνωστή μας ανάλογη χρήση, αλλά σε δερματικό επίπεδο, είναι εκείνη της κρέμας προσώπου, για τη διατήρηση της σφριγηλότητάς του και την πρόληψη των δερματικών αλλοιώσεων. Στην περίπτωση, βέβαια, των οφθαλμοκαλλυντικών, η προληπτική κάλυψη θα μπορούσε να αφορά σε ένα μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού, καθώς δεν πρόκειται μόνο για αισθητική φροντίδα, αλλά και για τη λειτουργική διευκόλυνση των ματιών όλων, γυναικών και αντρών, μιας και όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στις περιβαλλοντικές αλλαγές και πολλοί χρησιμοποιούμε φακούς επαφής.

Τα Οφθαλμοκαλλυντικά Kiten Beauty – γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ – διατίθενται σε δύο μορφές, Δάκρυα Ομορφιάς και Αντιβακτηριδιακά Μαντηλάκια, και συμβάλλουν, τα τελευταία χρόνια, στη διατήρηση της οφθαλμικής μας υγείας και στην πρόληψη οφθαλμικών παθήσεων. Ενισχύουν τις φυσικές λειτουργίες των ματιών και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξασφαλίζοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, την υγεία των ματιών μας. Και φυσικά, η υγεία των ματιών είναι καταρχάς κάτι που νιώθουμε και έπειτα κάτι που φαίνεται!